Sporočila

KSJS se pridružuje zbiranju podpisov v znak solidarnosti za varen in dostopen splav za vse v EU

Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije se je pridružila evropski državljanski pobudi My Voice, My Choice: za varen in dostopen splav.

Več

Vabilo na praznovanje 1. maja na Rožniku

KSJS letos ponovno sodeluje pri organizaciji in izvedbi tradicionalnega praznovanja delavskega praznika 1. maja na Rožniku v Ljubljani, skupaj z ZSSS in KS Pergam.

Več

Solidarnostna podpora KSJS aktivnostim Sindikata delavcev trgovine Slovenije ob odpovedi pogodbe o zaposlitvi njihovi sindikalni zaupnici

KSJS izraža solidarnost s Sindikatom delavcev trgovine Slovenije, ki se bori proti nezakoniti odpovedi pogodbe o zaposlitvi njihovi sindikalni zaupnici v podjetju Nama IN.

Več

Odprto pismo reprezentativnih sindikalnih central predsedniku Vlade RS

Reprezentativne sindikalne centrale so na predsednika Vlade RS naslovile odprto pismo, v katerem so izpostavile, da je nujno treba obnoviti socialni dialog v okviru Ekonomsko-socialnega sveta.

Več

Sindikalne centrale ogorčene nad vladnim načinom spreminjanja evidentiranja delovnega časa

Predstavniki reprezentativnih sindikalnih central so na današnji novinarski konferenci opozorili, da Vlada pri pripravah sprememb Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti favorizira delodajalce.

Več

KSJS poziva Vlado RS k takojšnjemu nadaljevanju pogajanj

Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) poziva Vlado RS k takojšnjemu sklicu pogajanj in predstavitvi predloga za odpravo plačnih nesorazmerij.

Več

KSJS podpira SVIZ v boju za ohranitev samostojnih, javnih vrtcev v Ljubljani

Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS), ki združuje 8 sindikatov z več kot 80 odstotkov vseh sindikalno organiziranih javnih uslužbencev, zaposlenih na področjih vzgoje, izobraževanja, znanosti, kulture, zdravstva, socialnega varstva, javne varnosti in državne uprave, pravosodja ter medijske dejavnosti, izraža polno podporo Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) v boju za ohranitev kakovostnih, samostojnih, javnih vrtcev v Ljubljani.

Več

KSJS podpira zahtevo Sindikata delavcev v pravosodju

V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) se pridružujemo zahtevi Sindikata delavcev v pravosodju, da Vlada RS plačno problematiko za vse javne uslužbence in funkcionarje uredi hkrati.

Več

Parafiran Dogovor o uskladitvi vrednosti plačnih razredov plačne lestvice in datumu izplačila regresa za letni dopust v letu 2024

Vlada in sindikati javnega sektorja so danes parafirali dogovor, po katerem se bodo plače v javnem sektorju z junijem uskladile v višini 80 odstotkov inflacije v letu 2023, izplačilo regresa za letni dopust pa bo v mesecu marcu.

Več

KSJS podpira protestni shod dela sindikatov javnega sektorja

V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) izražamo solidarnostno podporo današnjemu protestnemu shodu dela sindikatov javnega sektorja.

Več

Pričakovanja KSJS pred nadaljevanjem pogajanj o prenovi plačnega sistema javnega sektorja

V ponedeljek, 4. 12. 2023, se - po skoraj dvomesečni prekinitvi - nadaljujejo pogajanja o prenovi plačnega sistema javnega sektorja in o odpravi plačnih nesorazmerij.

Več

Stališče KSJS glede interventnega zakona v zdravstvu

V KSJS z obžalovanjem ugotavljajo, da interventni zakon v zdravstvu vsebuje tudi sistemske ukrepe in znižuje raven pravic zavarovancev.

Več

KSJS pozvala Vlado RS k umiku prepovedi usklajevanja plač za leto 2024 iz ZIPRS in k nadaljevanju pogajanj

Edini ustrezen odgovor, če bo Državni zbor potrdil 65. člen ZIPRS, je po oceni vodstva KSJS splošna stavka zaposlenih v javnem sektorju.

Več

KSJS izraža solidarnost in podporo protestnemu shodu SVIZ

KSJS izraža solidarnost in polno podporo protestnemu shodu SVIZ: »Za ohranitev strokovnosti v javnem izobraževanju in kulturi ter za odličnost slovenske znanosti!«.

Več

Odziv KSJS na navedbe GZS v zvezi z usklajevanjem novele ZDR

V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije so zaskrbljeni nad izjavo GZS glede usklajevanja novele ZDR.

Več

Sindikalne centrale pozdravljajo odločitev vlade glede vsebine novele Zakona o delovnih razmerjih

Sindikalne centrale, članice Ekonomsko socialnega sveta (ESS) pozdravljajo dejstvo, da je vlada na koncu, po zahtevnem in konfliktnem pogajalskem procesu, ki je trajal leto dni, zmogla dovolj politične modrosti, da je poleg implementacije evropskih direktiv v predlogu novele ZDR uveljavila tudi nekatere zaveze iz koalicijske pogodbe.

Več

Izjava reprezentativnih sindikalnih central po neuspešnem zaključku pogajanj o noveli ZDR

Sindikalne centrale po zadnjem poskusu uskladitve novele Zakona o delovnih razmerjih razočarane ugotavljajo, da noben kompromisni predlog, ki so ga skušali uskladiti zadnje dni, za delodajalsko stran ni bil sprejemljiv. Poudarjajo, da delodajalske organizacije s tem še naprej onemogočajo tudi delo Ekonomsko-socialnega sveta.

Več

Reprezentativne sindikalne centrale ogorčene ob informacijah o "oskubljeni različici" novele Zakona o delovnih razmerjih

Predstavniki reprezentativnih sindikalnih central so na današnji novinarski konferenci opozorili, da so v zadnjih desetih mesecih za pogajalsko mizo izpogajali številne izboljšave Zakona o delovnih razmerjih v korist delavcev, zdaj pa so dobili (nepotrjene) informacije, da naj se nobena izmed sprememb, ki so jih izpogajali, razen tistih, ki jih zahteva Evropska unija, ne bi uvrstila v novelo zakona.

Več

Javni poziv sindikalnih central Vladi RS: Zaključite postopek obravnave ZDR!

Reprezentativne sindikalne centrale, pozivajo Vlado RS, da v najkrajšem možnem času zaključi postopek obravnave predloga Zakona o delovnih razmerjih, ki je bil več kot pol leta predmet pogajanj v okviru ESS.

Več

Javni poziv poslankam in poslancem DZ za črtanje prepovedi pravice do usklajevanja plač

Reprezentativni sindikati javnega sektorja so poslanke in poslance javno pozvali, da ne podprejo 65. člena ZIPRS, temveč z amandmajem predlagajo njegovo črtanje.

Več

Vabilo na praznovanje 1. maja na Rožniku

KSJS letos ponovno sodeluje pri organizaciji in izvedbi tradicionalnega praznovanja delavskega praznika 1. maja na Rožniku v Ljubljani, skupaj z ZSSS in KS Pergam.

Več

Spremembe v zdravstvu so nujne!

KSJS želi uveljavitev sprememb v zdravstvu, ki bodo preprečile odtekanje javnega denarja v žepe tistih, ki jim obstoječi sistem ustreza za lastno napajanje.

Več

Odziv sindikalnih central na predlog novele Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju

Sindikalne centrale pozdravljajo uvedbo t. i. proračunske varovalke in odločitev za zbiranje celotnih sredstev pri ZZZS, vendar pričakujejo, da se bo v okviru zakonodajnega postopka višina prispevka oblikovala tako, da bo odvisna od razpoložljivega dohodka posameznice oziroma posameznika.

Več

Poziv sindikalnih central po umiku novele Zakona o zavodih iz zakonodajnega postopka

Sindikalne centrale nasprotujejo tako vsebini kot načinu sprejemanja novele Zakona o zavodih ter pozivajo Vlado RS, da zakon umakne iz parlamentarne procedure.

Več

KSJS podpira opozorilno stavko zaposlenih v podjetju Sava Turizem

KSJS se pridružuje Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije v pozivu oblasti, naj izpolni zavezo iz koalicijske pogodbe v zvezi z odpravo outsourcinga in prekarnega dela.

Več

Demanti izjave predsednika Vlade RS

KSJS ni nikoli predlagala razmerja plač v javnem sektorju 1:7

Več

Opozorila sindikalnih central v luči predvidene zdravstvene reforme

Sindikalne centrale pozivajo Vlado RS, da v najkrajšem možnem času predstavi predvideno zdravstveno reformo Ekonomsko-socialnemu svetu (ESS) ter da se začnejo usklajevanja o predvidenih rešitvah s socialnimi partnerji.

Več

KSJS podpira »stavko pacientov«

Dostopnost do zdravstvenih storitev ne sme biti odvisna od višine dohodka, vez in poznanstev ali ponudbe na trgu!

Več

KSJS podpira uveljavitev novele Zakona o RTVS in Zakona o dolgotrajni oskrbi

Na referendumu glasujmo ZA!

Več

Konfederacija sindikatov javnega sektorja ZA brezplačno šolsko prehrano

V KSJS smo močni podporniki in zavezniki brezplačnega javnega šolstva, ki temelji na vključevanju, kakovosti, visoko usposobljenem strokovnem kadru in ki vsem otrokom omogoča pridobitev znanj in vrednot ter razvoj lastnih potencialov ne glede na materialni položaj staršev.

Več

Odziv na dopis direktorja Televizije Slovenija

Odziv predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimirja Štruklja na dopis direktorja Televizije Slovenija Uroša Urbanije.

Več

Dovolj je uničevanja RTV Slovenija!

V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) smo zgroženi nad dogajanji na javnem zavodu RTV Slovenija in izražamo vso podporo in solidarnost Novinarskim sindikatom RTV Slovenija ter vsem zaposlenim.

Več

KSJS podpira nadaljevanje stavke na RTV Slovenija

KSJS izraža solidarnost in polno podporo zaposlenim na RTVS, ki so se odločili, da bodo v ponedeljek, 20. junija 2022, nadaljevali stavko, s katero si prizadevajo za novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo, spoštovanje delavskih pravic, stabilno kadrovsko politiko ter depolitizacijo vodstvenih organov javne radiotelevizije.

Več

Ocena Koalicijskega sporazuma in pričakovanja od nove vlade

KSJS pozitivno ocenjuje vsebino Koalicijskega sporazuma, od vlade pa pričakuje tvoren socialni dialog in enakopravno partnerstvo.

Več

Regres za letni dopust za zaposlene v javnem sektorju za leto 2022 - predlog KSJS

KSJS je na vladno pogajalsko skupino naslovila predlog za določitev višine regresa za letni dopust za leto 2022.

Več

KSJS izraža polno podporo napovedani stavki na RTV Slovenija - pogajalski proces se je danes začel

V KSJS izražamo solidarnost in polno podporo zaposlenim na Radioteleviziji Slovenija, ki so tarče političnega obračunavanja, šikaniranja in posegov v uredniške odločitve ter programsko shemo!

Več

Obisk švedskih sindikalistk in sindikalistov

Na študijskem obisku v Sloveniji se ta teden nahajajo švedske sindikalistke in sindikalisti, ki obiskujejo 3-letni sindikalni program usposabljanja GAF v Göteborgu.

Več

Vabilo na praznovanje 1. maja na Rožniku

KSJS po dveh letih premora, zaradi epidemije Covid-19, ponovno sodeluje pri organizaciji in izvedbi tradicionalnega praznovanja delavskega praznika 1. maja na Rožniku v Ljubljani, skupaj z ZSSS in KS Pergam.

Več

Opredelitev političnih strank do zahtev KSJS

Na Konferenci KSJS, 3. 3. 2022, je bilo sprejetih šest zahtev, ki so bile naslovljene na Vlado RS. Zahteve KSJS so bile posredovane tudi 11 strankam, ki kandidirajo na bližajočih se državnozborskih volitvah in jim raziskave javnega mnenja kažejo možnost za uvrstitev v Državni zbor.

Več

Ustavno sodišče razveljavilo dvig plačnega stropa za zdravnike in zobozdravnike

V KSJS nismo presenečeni nad odločitvijo Ustavnega sodišča RS, ki je razveljavilo 48. člen PKP10 in s tem dvig plačnega stropa zgolj za zdravnike in zobozdravnike.

Več

Programsko-volilni kongres KSJS

Jutri, 7. aprila 2022, bo v Ljubljani, v Kongresnem centru hotela Four Points by Sheraton, Ljubljana Mons, potekal 6. kongres Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS).

Več

Oškodovanje javnih uslužbencev iz naslova dodatnega pokojninskega zavarovanja

Javni poziv obeh sindikalnih pogajalskih skupin Vladi RS k uskladitvi premij dodatnega pokojninskega zavarovanja za javne uslužbence.

Več

KSJS podpira upravičeno stavko zaposlenih v dejavnosti vzgoje in izobraževanja

Jutri bo potekala stavka zaposlenih v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah ter fakultetah.

Več

KSJS izraža solidarnost in polno podporo zaposlenim na RTV Slovenija, ki so tarče političnega obračunavanja, šikaniranja in posegov v uredniške odločitve ter programsko shemo

Konferenca KSJS je na svoji današnji seji obsodila posege aktualne koalicije v medijski prostor, še zlasti pa poskuse popolnega političnega prevzema RTV Slovenija.

Več

KSJS ne izključuje možnosti napovedi splošne stavke javnega sektorja!

Konferenca KSJS je na današnji seji sprejela oceno stanja glede pogajanj o plačah v javnem sektorju in Vlado RS pozvala k izpolnitvi zahtev KSJS.

Več

KSJS izraža solidarnostno podporo stavkajočim v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva

V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja izražamo solidarnost in vso podporo stavkovnim zahtevam sedmim sindikatom, ki so razglasili stavko zdravstva in socialnega varstva ter vsem zaposlenim v teh dejavnostih.

Več

Zahteve sindikatov javnega sektorja po zvišanju plač

Več

Sindikalne centrale zavrnile vabilo MDDSZ na konferenco »Reforma pokojninskega sistema v Sloveniji

Reprezentativne sindikalne centrale so sprejele skupno stališče, da se ne bodo udeležile zaključne konference »Reforma pokojninskega sistema v Sloveniji«, ki jo 27.1.2022 organizira MDDSZ, v okviru projekta celostne zasnove reforme pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Na vabilo so se odzvale s skupno izjavo, ki so jo poslale MDDSZ, predstavništvu EK, OECD in medijem.

Več

Javni poziv sindikalnih central za zavrnitev novel ZDR in ZZVZZ

V reprezentativnih sindikalnih centralah z ogorčenjem in zaskrbljenostjo spremljamo nadaljevanje prakse vlaganja zakonodajnih predlogov, ki z nepremišljenimi rešitvami slabijo blagajne socialnih zavarovanj.

Več

Vložena zahteva za presojo skladnosti 48. člena PKP10 z Ustavo RS – izjava za javnost

Dve predsednici in trije predsedniki petih sindikalnih central so danes skupaj vložili zahtevo za presojo skladnosti 48. člena PKP10 z Ustavo Republike Slovenije. Gre za člen, ki zgolj za zdravnike in zobozdravnike zvišuje najvišji plačni razred, ki ga lahko dosežejo v okviru sistema plač v javnem sektorju.

Več

Sindikalne centrale pričakujejo sistemske rešitve dolgoročnega in vzdržnega financiranja zdravstvenega sistema

Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je prejšnji teden potrdila predlog Finančnega načrta ZZZS za leto 2022 in ga poslala v soglasje Vladi Republike Slovenije. Finančni načrt ZZZS za leto 2022 predvideva poslovanje s skoraj 150 milijonsko izgubo, ki naj bi bila krita iz presežkov ZZZS v preteklih letih ter rezervnega sklada ZZZS, s čemer bo ZZZS ostal brez vsakršnih rezerv.

Več

Če bo PKP10 s spornimi določbami sprejet, gre KSJS ponovno na Ustavno sodišče

V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) z zgroženostjo spremljamo sprejemanje t.i. PKP10 – še enega v nizu »interventnih zakonov«, ki predstavlja nezdružljivo in škodljivo mešanico posegov v sistemske zakone, v človekove pravice in v pravice zaposlenih na popolnoma nesprejemljiv način.

Več

Nevladne organizacije, novinarstvo, sodstvo, sindikati nismo teroristi in kriminalci – skupno sporočilo sindikalnih central

Vodja poslanske skupine Slovenske demokratske stranke Danijel Krivec je na seji Državnega zbora (14.12.2021) »nekatere nevladne organizacije, sodstvo ter pretežni del novinarstva in večino sindikatov« obtožil mafijskega delovanja.

Več

Vodstvo slovenske policije si skuša z zlorabo opozorila pred odpovedjo delovnega razmerja podrediti delovanje policijskih sindikatov

Iz javno dostopnih medijev je razvidno, da je vodstvo slovenske policije izreklo predsednikoma policijskih sindikatov opozorila pred odpovedjo delovnega razmerja. Oba predsednika policijskih sindikatov sta si "prislužila" ta ukrep, ker sta pri izvajanju sindikalne dejavnosti javno komentirala stanje v policiji in pravice zaposlenih.

Več

KSJS nasprotuje krnitvi funkcije TV Slovenija kot javnega servisa

V KSJS se strinjamo z ugotovitvami kolektiva informativnega programa TV Slovenija, da je predlog Programsko-produkcijskega načrta za leto 2022 (PPN22) neprimeren in strokovno sporen ter bo imel za javno RTV uničujoče posledice na vsebinskem, vizualnem, razvojnem in kadrovskem področju. Poleg tega predlog krni funkcijo TV Slovenija kot javnega servisa, saj krči informativne vsebine na prvem sporedu in jih prestavlja na slabše gledane termine in na drugi spored.

Več

KSJS dvig funkcionarskih plač pogojuje z uskladitvijo plačnih razredov v spodnji tretjini plačne lestvice

Predsedstvo Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije je na današnji seji sprejelo sklep, da se je KSJS pripravljena pogovarjati o dvigu plač funkcionarjev in direktorjev v javnem sektorju le pod pogojem, če se istočasno odpravi preveliko kompresijo plačnih razredov v spodnji tretjini plačne lestvice in sicer na način, da se ob upoštevanju višine minimalne plače vzpostavi ustrezna razmerja med posameznimi delovnimi mesti do vključno V. tarifnega razreda.

Več

KSJS pozvala člane k sodelovanju v kampanji #zaobSTAnek

STA se že 307. dan bori za obstanek, saj letos opravlja javno službo brez državnih sredstev, ki jih zagotavlja zakonodaja.

Več

KSJS pozvala poslanke in poslance k zavrnitvi zakona o dolgotrajni oskrbi

KSJS je poslanke in poslance dan pred sejo Državnega zbora, na kateri bodo obravnavali Predlog zakona o dolgotrajni oskrbi, s pismom pozvala, da naj tega zakona ne podprejo, ker ne prinaša ustreznih rešitev.

Več

Sindikalne centrale pozvale opozicijske stranke k sklicu nujne seje Odbora DZ

Sindikalne centrale (ZSSS, KSJS, KSS Pergam, KS 90 Slovenije, KNSS-Neodvisnost) so na poslanske skupine opozicijskih strank naslovile pismo s pozivom k sklicu nujne seje pristojnega odbora Državnega zbora, na kateri bodo poslanke in poslanci obravnavali odgovornost vlade za nedelovanje Ekonomsko-socialnega sveta (ESS). Vsebino pisma so predstavile na novinarski konferenci.

Več

KSJS zavrača nov vladni odlok v zvezi z zajezitvijo širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2

KSJS kot nesprejemljivega zavrača nov vladni Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2, ki zaposlenim v organih državne uprave, nalaga obveznost izpolnjevanja le pogoja prebolevnosti ali cepljenja.

Več

Poziv Vladi RS k izpolnitvi obveznosti do javnih medijev

KSJS je na mednarodnem posvetu, ob zaključku štiriletnega projekta KSJS »Skupaj nad izzive trga dela«, obravnavala tudi razmere v obeh nacionalnih javnih medijih in pripravila skupni poziv Vladi RS, da naj preneha s svojo samovoljo in z denarjem, ki ga v državno blagajno prispevamo vsi, plača opravljeno javno službo STA in zagotovi ustrezno financiranje RTV Slovenija.

Več

Zapustil nas je VLADIMIR TKALEC

NEKDANJI GLAVNI TAJNIK SIJUS

Več

Poziv sindikalnih central poslanskim skupinam Državnega zbora RS

Sindikalne centrale so na poslanke in poslance DZ naslovile poziv, da naj glasujejo PROTI predlogu zakona o nacionalnem demografskem skladu

Več

Vlada enostransko izsiljuje podpis dogovora ESS

Vseh devet sindikatov, članov pogajalske skupine Konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJS) je vladno stran že pred desetimi dnevi obvestilo, da nameravajo pristopiti k podpisu dogovora o odpravi varčevalnih ukrepov v zvezi s povračili stroškov in drugimi prejemki javnih uslužbencev, zamiku izplačilnega dneva plače in regresu za letošnji letni dopust ter k podpisu aneksov h kolektivnih pogodbam, pripravljenih v skladu z dogovorom. Vladna stran pa je šele včeraj popoldne potrdila besedila dogovora in njegovih izvedbenih aneksov h kolektivnim pogodbam ter enostransko določila današnji dan za podpis dogovora.

Več

Izjava sindikalnih central o vladnih sistematičnih kršitvah socialnega dialoga in o umiku iz ESS

Reprezentativne sindikalne centrale že več kot eno leto opozarjamo na odsotnost socialnega dialoga in na omalovažujoč odnos vlade do socialnega dialoga in socialnih partnerjev. Vlada Republike Slovenije sistematično in namerno krši Pravila o delovanju Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), ki ji nalagajo, da s socialnimi partnerji sodeluje pri pripravi zakonov, zlasti tistih ki zadevajo socialno ekonomski položaj ljudi, še preden jih sprejme in posreduje v Državni zbor.

Več

Pismo sindikalnih central evropskim institucijam - stanje socialnega dialoga v Sloveniji

Sindikalne centrale so Evropski komisiji in ostalim evropskim institucijam ter predstavnikom Mednarodne organizacije dela (ILO) posredovale pismo, v katerem so opisale stanje socialnega (ne)dialoga v Sloveniji in jih pozvale k jasnemu pozivu Vladi RS, da nemudoma preneha s sprejemanjem enostranskih rešitev in da se socialnemu dialogu v Sloveniji povrne vloga, ki jo mora imeti tako v skladu s pogodbami EU, dokumenti ILO kot tudi v skladu s slovensko zakonodajo in sprejetimi zavezami.

Več

Sindikati KSJS ne pristajajo na vladni ultimat

Pogajalska skupina KSJS je bila na ponedeljkovih pogajanjih o odpravi varčevalnih ukrepov iz časov ZJUF-a glede povračil stroškov in drugih prejemkov iz delovnega razmerja neprijetno presenečena, saj je vladna stran svoj predlog oblikovala po principu »vzemi ali pusti« in zahtevala odločitve sindikatov v izjemno kratkem času – do danes

Več

Kampanja Za obSTAnek

Društvo novinarjev Slovenije in Sindikat novinarjev Slovenije skupaj s prijatelji STA, med katerimi je tudi KSJS, ob 3. maju, svetovnem dnevu svobode medijev, naznanja začetek kampanje Za obSTAnek, s katero bomo zbirali sredstva za pomoč Slovenski tiskovni agenciji.

Več

Poslanica KSJS ob 1. maju

Delavkam in delavcem nobena pravica ni bila in ne bo podarjena.

Več

KSJS ima dovolj ignorance sindikatov

V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije izražamo protest nad načinom, kako je vlada »vključila« socialne partnerje v oblikovanje Načrta za okrevanje in odpornost (NOO). Sindikati nismo imeli nikakršne možnosti vpliva na dokument. Največja stopnja sodelovanje so bile predstavitve posameznih resorjev (zgolj nekaterih, ki so se sami tako odločili).

Več

KSJS poziva vlado naj preneha z napadi na neodvisnost STA

Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) obsoja vladno stopnjevanje pritiskov na institucionalno avtonomijo Slovenske tiskovne agencije (STA) in poskus zamenjave njenega vodstva, katerega namen je očitno težnja po utišanju vira zaupanja vrednih informacij.

Več

KSJS nasprotuje Zakonu o debirokratizaciji

V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) z zgroženostjo ugotavljamo, da se ignorantski modus operandi te vlade nadaljuje.

Več

KSJS poziva Vlado RS naj takoj zagotovi sredstva za nemoteno delovanje STA

KSJS ostro obsoja ravnanje Urada Vlade RS za komuniciranje, ki tudi v letošnjem letu nadaljuje z neplačevanjem izvajanja javne službe STA.

Več

Odziv Evropske komisije na zaskrbljujoče stanje socialnega dialoga v Sloveniji

Direktor Generalnega direktorata za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje pri Evropski komisiji Jordi Curell je v odzivu na poziv vseh slovenskih reprezentativnih sindikalnih central poudaril, da je Evropska komisija zavezana k branjenju socialnega dialoga, kot enega izmed ključnih stebrov socialno-tržnega gospodarstva.

Več

Stališča KSJS glede vladnih izhodišč za prenovo plačnega sistema javnega sektorja

KSJS opozarja, da bo o temeljnih vprašanjih sistema plač v javnem sektorju potrebno doseči soglasje reprezentativnih sindikatov javnega sektorja in vlade.

Več

Skupna izjava sindikalnih central glede testiranja na Covid-19

Sindikalne centrale so opozorile na številne težave, s katerimi se soočajo zaposleni zaradi zahtevanega testiranja na Covid-19.

Več

Stališča sindikalnih central o predlogu PKP8

Sindikalne centrale so Vladi, Državnemu zboru, Državnemu svetu, poslankam in poslancem poslale svoje amandmaje na predlog PKP8 ter jih pozvale, da naj jih podprejo in predlagajo v sprejem v zakonodajnem postopku.

Več

Izjava sindikalnih central glede pogajanj o PKP8

Ker so vladni predstavniki na pogajanjih navedli, da imajo glede predlogov socialnih partnerjev izključno mandat, da jih evidentirajo, slišijo in zapišejo, nimajo pa mandata, da se o njih tudi uskladijo, je sindikalna stran predlagala, da se pogajanja nadaljujejo takoj, ko bodo vladni predstavniki mandat za pogajanja pridobili.

Več

Pričakovanja sindikalnih central pred začetkom pogajanj o PKP8

Sindikalne centrale so pred začetkom pogajanj o PKP8 javno izrazila pričakovanja, da bodo le-ta za razliko od pogajanj o PKP7 potekala v skladu s sprejetim Poslovnikom in da bodo imeli vladni pogajalci mandat za pogajanja.

Več

Poziv sindikalnih central evropskim institucijam

Sindikalne centrale so Evropsko komisijo in Evropski ekonomski in socialni odbor seznanile z zaskrbljujočim stanjem socialnega dialoga v Sloveniji in o odločitvah, ki jih Vlada in Državni zbor v zadnjem času, v vedno večji meri, sprejemata brez javne razprave in mimo socialnega dialoga.

Več

KSJS: Plačilo dodatka za delo v rizičnih razmerah bo treba doseči preko sodišča

Konfederacija sindikatov javnega sektorja je preko svojega člana, Policijskega sindikata Slovenije, vložila kolektivni delovni spor glede izplačila dodatka za delo v rizičnih razmerah

Več

Poziv sindikalnih central k presoji diskriminatornosti 21. in 22. člena PKP7

Sindikalne centrale so na varuha človekovih pravic in zagovornika načela enakosti naslovile poziv k presoji diskriminatornosti 21. in 22. člena PKP7, ki sistemsko posegata v Zakon o delovnih razmerjih in Zakon o javnih uslužbencih in nimata povezave z epidemijo.

Več

Izjava sindikalnih central o zlorabi interventne zakonodaje za trajni poseg v sistemsko zakonodajo

Sindikalne centrale so napovedale skorajšnje odločanje o vložitvi presoje skladnosti sprejetega 28. člena PKP7 z Ustavo RS in o sprožitvi postopka pred Mednarodno organizacijo dela zaradi kršitve Konvencije MOD št. 158 o prenehanju delovnega razmerja.

Več

Poziv sindikalnih central poslancem DZ, da iz predloga PKP7 črtajo 28. in 29. člen.

Sindikalne centrale so poslanke in poslance Državnega zbora pozvale, da iz predloga PKP7 črtajo 28. in 29. člen PKP7, s katerima se uvaja diskriminatorno obravnavanje starejših delavcev v delovnem razmerju, zlasti na področju varstva pred odpovedjo.

Več

Skupna izjava sindikalnih central po zaključku pogajanj za PKP7

V sindikalnih centralah pričakujejo, da bo vlada še pred sprejemom predloga PKP7 na vladi in še po tem, do sprejema PKP7v Državnem zboru, skušala s socialnimi partnerji uskladiti neusklajene določbe.

Več

Poziv sindikalnih central poslancem DZ glede predloga Zakona o nacionalnem demografskem skladu

Sindikalne centrale so poslanke in poslance Državnega zbora pozvale, da naj glede predloga Zakona o nacionalnem demografskem skladu podprejo sklep, da je le-ta neprimeren za nadaljnjo obravnavo.

Več

KSJS začenja s pripravami na splošno stavko

(04.12.2020) Predsedstvo KSJS je ocenilo, da Vlada RS v dogovoru z delodajalci epidemijo zlorablja za odstop od zakonsko dogovorjenega zvišanja minimalne plače.

Več

Protest sindikalnih central zaradi zavrnitve njihove udeležbe na Odboru za finance

(23.11.2020) Sindikalne centrale so na predsednika Državnega zbora Igorja Zorčiča naslovile javno pismo, v katerem so izrazile oster protest, ker jim je bilo onemogočeno sodelovanje v razpravi o predlogu PKP6 na Odboru za finance.

Več

Poziv sindikalnih central poslankam in poslancem glede minimalne plače

(20.11.2020) Sindikalne centrale pozivajo poslanke in poslance Državnega zbora RS, da ne vlagajo in ne podpirajo morebitnih amandmajev, s katerimi bi zamrznili minimalno plačo.

Več

KSJS nasprotuje zamrznitvi minimalne plače

(05.11.2020) Odziv KSJS na neupravičene pozive delodajalskih organizacij po zamrznitvi minimalne plače.

Več

Stališča KSJS v zvezi s predlaganim združevanjem javnih agencij

(07.10.2020) KSJS je Vladi RS in Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo posredovala javno sporočilo glede predlaganega združevanja javnih agencij.

Več

Prvo regionalno srečanje sindikatov KSJS v Pomurju

Več

Vabilo na praznovanje 1. maja na Rožniku

Več

Vabilo na praznovanje 1. maja na Rožniku

Več

1. regionalni posvet v okviru projekta KSJS "Skupaj nad izzive trga dela"

Več

Odprava anomalij glede vrednotenja delovnih mest in nazivov do 26. plačnega razreda

Več

Protestni shod

»Skupaj za skupino J in ostale najslabše plačane v javnem sektorju«

Več

Za pravico do pogajanj in ohranitev socialnega dialoga v Sloveniji

Več

Počitnice v Termah Olimlje in v kampu Stupice

Izšli so novi razpisi za letovanje v naših hišicah in na novo v počitniški prikolici.

Več

3. redna skupščina SI-JUS

6. april 2016

Več

Modra zavarovalnica- individualna vplačila brez vstopnih stroškov

Na Modri zavarovalnici so letos ponovno pripravili akcijo BREZ VSTOPNIH STROŠKOV, ki bo potekala vse do marca 2014. Javni uslužbenci imate v tem času posebno priložnost, da si zvišate dodatno pokojnino ter obenem znižate dohodnino.

Več

Novi Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) glede uporave piškotkov

Več

Podatki o plačah, njihovih razmerjih in realnem gibanju do februarja 2013

Več

Zakon o ukrepih RS za krepitev stabilnosti bank

Več

Podatki o plačah, njihovih razmerjih in realnem gibanju do avgusta 2012

Več

Sklep o razglasitvi splošne stavke javnega sektorja

Več

Podatki o plačah, njihovih razmerjih in realnem gibanju do maja 2011

Tabelo sestavljajo evrski zneski povprečnih bruto plač in izračuni plačnih razmerij ter realnih indeksov gibanja bruto plač (predvsem v izbranih delih javnega sektorja), vse temelječe na podatkih Statističnega urada RS.

Več

Podatki o plačah, njihovih razmerjih in realnem gibanju do marca 2011

Tabelo sestavljajo evrski zneski povprečnih bruto plač in izračuni plačnih razmerij ter realnih indeksov gibanja bruto plač (predvsem v izbranih delih javnega sektorja), vse temelječe na podatkih Statističnega urada RS.

Več

Pismo ministru Lukšiču

Več

Podatki o plačah, njihovih razmerjih in realnem gibanju do septembra 2010

Tabelo sestavljajo evrski zneski povprečnih plač in izračuni plačnih razmerij ter realnih indeksov gibanja plač (predvsem v izbranih delih javnega sektorja), vse temelječe na podatkih Statističnega urada RS.

Več

Posebna ponudba Apartmajev Rogla Nune

Več

Preklic odpoved Kolektivne pogodbe za javni sektor in odpovedi kolektivnih pogodb dejavnosti in poklicev oziroma aneksov k tem pogodbam

Več

KSJS Slovenije ne organizira stavke

Obveščam vas, da Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije svojih sindikatov ne poziva na stavko. Stavko 27.9.2010 so razglasili pretežno poklicni sindikati javnega sektorja, ki na vsak način želijo odpravo plačnih nesorazmerij v določenih rokih, ne glede na ekonomske in družbene razmere.

Več

Sestanek KSJS s predsednikom vlade

Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije se je dne, 15.9.2010, sestala s predsednikom vlade in nekaterimi ministri.

Več

Strokovno usposabljanje sindikalnih zaupnikov sindikata SI-JUS za socialni dialog

V okviru projekta socialnih partnerjev KSJS SI-PART, ki je namenjen krepitvi socialnega dialoga, je KSJS Slovenije načrtovala tudi usposabljanje sindikalnih zaupnikov sindikata SI-JUS.

Več

Tečaj jadranja

Jadralni tečaj z izpitom za voditelja čolnov za člane SI-JUS 15% ceneje!

Več

Pripombe na Zakon o zdravstveni dejavnosti

Sindikati, člani KSJS Slovenije so se seznanili s predlogi zakona, ki jih je MZ posredovalo v javno obravnavo 1.12.2009 in nato s ponovnim predlogom Zakona o zdravstveni dejavnosti, ki ga je MZ posredovalo 11.1.2010. Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije in Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije sta posredovala svoje pripombe neposredno predlagatelju.

Več

Stališče Konfederacije sindikatov javnega sektorja do preoblikovanja Kapitalske družbe d.d.

Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) zastopa interese 74.000 zaposlenih v javnem sektorju, kar je velika večina tistih, ki so sindikalno organizirani. Ker so prav sindikati, ki so včlanjeni v KSJS, tudi večinsko podprli vladni predlog o ustanovitvi kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja za javne uslužbence, je konfederacija dolžna varovati interese javnih uslužbencev pri izvajanju tega zavarovanja.

Več

Zahvala

Dolgujem Vam zahvalo za pomoč, ki ste mi jo namenili ob požaru, ki je moji družini uničil stanovanje. Tudi z vašo pomočjo nam je uspelo, da smo dom obnovili in bomo novo leto pričakali v stanovanju. Otroka, mož in jaz se Vam iskreno zahvaljujemo, za vso pomoč.

Več

Sestanek z generalnim sekretarjem MŠŠ Darkom Kraševcem

V sredo, 27.10.2009 so se predstavniki GO SI-JUS M. Belavič, M. Šibanc, T. Popit in V. Tkalec sestali z generalnim sekretarjem MŠŠ Darkom Kraševcem. Tema razgovora je bila prevedba delovnih mest v plačne razrede, uvrstitev delovnih mest v plačne razrede v javnih zavodih ZRSŠ, CPI, ACS po Uredbi o uvrščanju in sodelovanje med MŠŠ in SI-JUS.

Več

Pobuda za dopolnitve Kolektivne pogodbe

Sindikat javnih uslužbencev Slovenije (SI-JUS) in Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije sta na predlog javnih zavodov sklenila, da predlagata dopolnitev KP za državno upravo, uprave pravosodnih organov in uprave samoupravnih lokalnih skupnosti z delovnim mestom v plačni skupini J in sicer ...

Več

Pobuda za dopolnitve Uredbe o uvrstitvi delovnih mest

Sindikat javnih uslužbencev Slovenije (SI-JUS) in Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije dajeta pobudo, da se dopolni Uredba o uvrstitvi delovnih mest v javnih agencijah, javnih skladih in javnih zavodih v plačne razrede z delovnim mestom v plačni skupini I.

Več